Hem Ledare Innovation/Miljö Utbildning Rättigheter Hallå där.. Gästartiklar Arkiv
 

Ännu efter trettio år i branschen är samtliga anläggningar som GVA designat fortfarande i drift.

Strålande tider för världsledande GVA

Pågående rekryteringar, nya kontor i tre världsdelar och kontrakt på världens största oljerigg. Det är strålande tider för GVA.


Holger Eriksson,
vd på GVA.

För det första var GVA med i konsortiet som i slutet av förra året gav det lägsta budet på mångmiljard-projektet Papa Terra i Brasilien.
För det andra meddelade det amerikanska oljebolaget Chevron i mars att GVA tilldelats uppdraget att designa Jack St. Malo, världens blivande största oljerigg.
Den tredje stora framgången på kort tid kom i början av september, då den brasilianska oljejätten Petrobras valde ut GVA för förhandlingar om design och byggnation av åtta mycket stora skrov för produktion och lagring av olja.
– Det känns väldigt bra att vi fått de här storskaliga uppdragen. De befäster vår ställning i branschen, säger vd Holger Eriksson.
GVA är sedan länge en världsledande aktör, högt ansedd för sitt tekniska kunnande. Faktum är att företaget designat hela 50 procent av världens alla flytande oljeproduktionsriggar, så kallade semi-submersible production units. Bland annat både den i nuläget största och näst största anläggningen i världen.
GVA har sina rötter i det välkända varvet Götaverken Arendal, där den första oljeriggen byggdes i slutet av 1970-talet. Ännu trettio år senare är samtliga GVA:s anläggningar fortfarande i drift.
– Att vi själva kommer från varvsindustrin gör att vi vet vad som krävs, säger Holger Eriksson.
För att behålla sin tätposition satsar GVA stora resurser på forskning och utveckling, bland annat av vindkraftsparker i Nordsjön och specialanpassade borrfartyg.

 

Snabb expansion
Inom det närmaste året inrättar GVA också nya ingenjörskontor i tre världsdelar, i Shanghai, Houston och Rio de Janeiro.
Expansionen är nödvändig för att komma nära oljebolag och tillverkningsvarv.
– Det är ingen tvekan om att GVA kommer att fortsätta att växa, säger Holger Eriksson. Klimatet är väldigt positivt och framtiden känns mycket spännande.
Bara under det senaste året har 50 ingenjörer anställts vid kontoret i Göteborg. Fler kommer att rekryteras under hösten och enligt planerna kommer GVA att ha tredubblat sin storlek fram till 2011.
Inom företaget finns rika möjligheter till arbete i stora internationella projekt. Civilingenjören Jakob Pohorely har fått resa en hel del under sina tre år i företaget.
– Det är alltid kul att se nya platser, säger han. Dessutom är jobbet väldigt varierat med många stimulerande uppgifter. Man känner sig stolt när man drar på sig den orange overallen med GVA-logon på ryggen. Den ger respekt ute i världen.
www.gvac.se


Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!