Hem Ledare Innovation/Miljö Utbildning Rättigheter Hallå där.. Gästartiklar Arkiv
 

Wallenius Wilhelmsens Toledo, med utrustning från TTS i Göteborg, anlöper Sydneys hamn.

TTS skriver historia
världen över

TTS Ships Equipment AB har huvud­kontor i Göteborg men hela världen som arbetsfält. Nu utrustar de historiens största RoRo-fartyg.


Stellan Bernsro, vd på TTS Ships Equipment AB.

Just nu byggs fyra gigantiska RoRo-fartyg för Wallenius och Wilhelmsen på Mitsubishis varv i Nagasaki, Japan. 265 meter långa och med en lastkapacitet motsvarande volymen av 1500 stadsbussar vardera, blir dessa fartyg de största som någonsin byggts för rullande last.
Varvet ligger på andra sidan jorden. Men den extrema akterrampen och de rörliga lastdäcken är skapade av världsledande TTS Ships Equipment i Göteborg.
– Det är ett prestigeuppdrag, säger vd Stellan Bernsro. Att vi fått det här kontraktet är en bekräftelse på våra tidigare prestationer.
Utanför sjöfartsnäringen är det kanske inte alla som känner till TTS. Namnet står aldrig skrivet med stora bokstäver synligt på fartygssidor.  I branschen däremot, har företaget ett grundmurat rykte efter 26 års framgångsrikt samarbete med världens stora varv och rederier.
– Vi arbetar med de rörliga fartygsdelar, som behövs för att lasten ska kunna hanteras på ett effektivt, säkert och miljövänligt sätt, säger Stellan Bernsro.
Det handlar bland annat om rörliga ramper som kan anpassas efter laster, tidvatten och olika typer av kajer. Eller om lastdäck som med elektrisk eller hydraulisk hjälp kan höjas och sänkas beroende på vad som ska transporteras.

 

Skräddarsydda lösningar
När flygplanstillverkaren Airbus startade tillverkningen av sin stora A380, konstruerade TTS Ships Equipment den specialanpassade utrustning, som krävdes ombord för att frakta de enorma flygplansdelarna till sammansättningsfabriken i Toulouse.
– Ofta är vår uppgift att tolka kundens behov och hitta skräddarsydda lösningar. Vi jobbar nära både varv och rederier. Ju tidigare vi blir delaktiga i projekten, desto mer kan vår erfarenhet komma uppdragsgivaren till gagn, säger Stellan Bernsro.
Tveklöst är en förklaring till TTS Ships Equipments framgångar, att kunskapsbasen byggts upp under flera decennier. Här finns erfarenhet ända från tiden då de allra första RoRo-fartygen byggdes i Göteborg i slutet av 1960-talet.
Ända sedan starten 1983 har framgångarna varit ett resultat av kunniga och engagerade medarbetare i företaget.  Kunskapsöverföring till nyanställda ingenjörer är en naturlig del av verksamheten och det kommer att finnas behov av ytterligare kompetens i framtiden.
– Tack vare kontinuiteten står vi väl rustade att kunna utveckla de bästa tänkbara lösningarna även i framtiden, säger Stellan Bernsro.
www.tts-marine.com


Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!